IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 начина да облекчим пролетните си алергии

31 март 2016 11 00

Справете се със симптомите лесно

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Пролетта дойде, а с нея и цъфтящите храсти, дървета и цветя. Време е и за пролетно почистване. За всички, алергични към полени, красотата на пролетта остава на заден план. На преден е постоянното сълзене на очите, подпухналото лице, течащият нос.

Вижте няколко трика, представени в Health, с които да облекчите симптомите си:

1. Почистете пералнята

Топло и тъмно – идеалната среда за бактерии и гъбички. Перилните препарати са безсилни срещу тях. „Съветвам пациентите си винаги да почистват пералнята и особено вратата и гуменото уплътнение с белина поне 2 пъти месечно“, коментира Нийда Огден, алерголог.

Други навици, свързани с прането, също могат да помогнат. Такива са да не се задържат влажни дрехи в машината или да се отваря широко вратата, за да може пералнята да изсъхне.

2. Внимавайте как бършете прах

Чистенето на прахта от мебелите със сух парцал може да доведе до много повече вреди, отколкото ползи. Ползвайте мокър парцал или мокра хартиена кърпа – прахта ще изчезне от мебелите, но няма да бъде във въздуха, а на парцала. Това е от особена важност за всички, страдащи от астма и алергии. Прахта е съставена предимно от плесенни спори, влакна, козина на домашни любимци.

Когато чистите прах, ползвайте ръкавици. Не забравяйте да измиете ръцете си добре, след като приключите.

3. Тренирайте през подходящата част на деня

Различните типове полени са активни по различно време през деня. Има сайтове, в които може да се види кои цъфтежи кога са активни. Избягвайте тренировките на открито. Ако времето е ветровито, също не тренирайте.

4. Изберете внимателно прахосмукачката си

Ползвайте торбички за еднократна употреба. Почиствайте от прах и самата прахосмукачка.

5. Почистете всичко вкъщи

Експертите твърдят, че пердетата трябва да се перат всеки ден. А често и трябва да се подменят възглавниците.

Горещата вода е най-добрият начин да се премахнат алергените. Почистете добре и гардероба си, там също се крият много алергени.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари