IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как тялото ви се променя след бременността?

12 април 2016 09 25

10 основни промени

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

За съжаление, след появата на най-голямото съкровище в живота ви, вие ще установите, че тялото ви се е променило в някои отношения завинаги, а в други – временно ще усещате различни дискомфорти.

Промените след бременността варират от косопад до запек. Ето и 10-те най-основни от тях:

1. Косопад

Няколко седмици след раждането може да започнете да губите големи количества коса. Обикновено човек губи по около 100 косъма на ден, но по време на бременността се губи много по-малко, заради бушуващите хормони. Сега като бременността свърши, тялото ви ще трябва да компенсира загубата и затова може да имате косопад в първите шест месеца след като родите. Но не се притеснявайте – косата ви скоро ще се върне към нормалния си цикъл на растеж.

2. Промяна на цвета на кожата

Някои жени получават пигментни петна по лицето (в зоната около очите), които ще започнат да избледняват след раждането, но е възможно и никога да не изчезнат напълно. Други жени по време на бременността имат червени обриви около устата и брадичката или страдат от изключително суха кожа.

3. Промяна на гърдите

В първия месец след раждането гърдите ви вероятно ще станат зачервени, подути и болезнени, (докато кърмите). След това подуването ще отмине и гърдите ви вероятно ще започнат да се свиват в резултат на опънатата кожа. След като спрете да кърмите, може да се окажете с по-малка гръдна обиколка отколкото преди забременяването си, особено ако не сте напълняла.

4. Промени в корема

Само след раждането, матката ви ще започне да се прибира постепенно и до шест седмици може съвсем да се свие. Тази мистериозно кафява линия по корема ви също ще започне да изчезва. Но за съжаление кожата на корема ви може да бъде отпусната и ще трябва да започнете да спортувате в най-близко бъдеще.

5. Стрии

Ако кожата ви се нацепи по време на бременността, това ще ви остане спомен завинаги. Стриите в началото ще са червени, а с течение на времето, ще започнат да се сливат с цвета на вашата кожа.

6. Болка в гърба

След като родите е възможно да страдате от болки в гърба, поради лошата си поза по време на бременността. Като цяло, тези проблеми трябва да изчезнат след първите шест седмици след раждането, но не е сигурно.

7. Инконтиненция и запек

Възможно е след раждането да страдате от инконтиненция (неволно изпускане на урина) или инфекция на пикочните пътища, което може да предизвика усещане за парене по време на уриниране. Също така може да имате и запек или хемороиди. Минете на диета с високо съдържание на фибри и пийте много вода и сокове.

8. Вагинална болка и дискомфорт

Може да усещате вагината си опъната и чувствителна след раждането и този дискомфорт да продължи известно време. Можете да започнете да правите секс отново след около 3-4 седмици, но може да усещате вагинална сухота, което да направи интимния акт неприятен.

9. Подути крака и разширени вени

Подуването и подпухналостта в краката ще намалее бързо след раждането, но много е възможно да имате разширени вени, които няма да изчезнат напълно никога без операция.

10. Изпотяване

Можете да започнете да изпитвате прекомерно изпотяване през нощта след раждането. Това е така, защото тялото ви иска да се отърве от всички излишни течности, натрупани по време на бременността.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари