IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бързата храна уврежда повече, отколкото се знаеше досега

14 април 2016 05 00

Тя увеличава с 40% специфичен химикал в урината

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Ако сте любители на бургерите и пиците, имаме лоши новини – те могат да увредят здравето ви повече, отколкото очаквате.

Яденето на бърза храна излага хората на 40% повече вредни химикали, известни като фталати, твърди ново изследване.

Фталатите се използват за омекотяване и повишаване гъвкавостта на пластмасата. Забранени са при направата на детски играчки, защото са потенциално токсични. Тези химикали могат да нарушат хормоналния баланс и са свързани с болестни състояния като астма и аутизъм.

Изследването е едно от първите, които третират проблема.

Предишни изследвания показваха, че химикалите могат да проникнат от пластмасовите опаковки и да замърсят храните.

Изследването анализира проби от урина на 8877 участници, консумирали различни храни в последните 24 часа. Установено е, че хранилите се с бърза храна имат 40% повече от един специфичен фталат.

Сред консумираната бърза храна са различни видове хляб, торти, пица, бурито, ориз и нудъли.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари