IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диета? Как ли пък не!

10 май 2016 14 40

5 причини да спрем незабавно

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Всички искаме да изглеждаме добре и да се чувстваме така, а това често минава през подлагане на диета. Учени обаче подлагат на съмнение това, доколко всъщност диетите са полезни, дори и да са балансирани. Ето 5 причини:

1. Диетите не водят до стабилни резултати

Изследване, публикувано в здравен журнал, посветен на затлъстяването, показва, че едва 20% от подложилите се на диета запазват резултатите си в продължение на година. Процентът пада още повече след минаването на въпросната година. Според учените процентът е още по-малък, тъй като много хора, започващи диета, се отказват от нея заради промени в настроението и депресии.

2. Вместо да се свалят килограми, се качват

Тук вариантите са два: или познатият йо-йо ефект след твърде ограничаваща диета, или качване на килограми след връщане на нормален калориен прием, ако тялото е свикнало с по-малко калории.

3. Диетите забавят метаболизма и увеличават усещането за глад

Когато намалим приема на калории, тялото влиза в т. нар. икономичен режим. То забавя функциите си, за да оцелява при ниските калории, които приема.

4. Диетите изискват твърде много време и енергия

Отслабването изисква много време, енергия и воля. Резултатите може да закъснеят, което би се отразило на волята. Следва преяждане и чувство за вина.

5. Диетите влияят зле на психиката

Рестрикцията в храненето влияе на психиката. Когато сме на диета, сме по-разсеяни, по-емоционални, изпитваме постоянно чувство на глад. Какво остава за хранителните разстройства като анорексия?

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари