Безглутеновата диета е една от най-новите и най-модерните диети покрай течението в търсене на по-здравословен начин на живот.
За страдащите от целиакия безглутеновият режим не подлежи на коментар. Но все пак, докато намалява броят на страдащите от това автоимунно заболяване, расте броят на продуктите без глутен на пазара. За 2 години индустрията в тази сфера е скочила със 136%.
Експертите обаче предупреждават, че схващането, че диетата без глутен е подходяща за всеки, е неправилно. Няма доказани ползи от отбягването на пшеничения протеин при хора без алергия от него.
Нещо повече – безглутеновата диета води до увеличение на мазнините и калориите, допринася за хранителни дефицити и всъщност до заболяването целиакия.
Малко се знае и за мотивите на здравите хора да не приемат глутен. В проучване, направено миналата година, „няма причина“ е най-честото обяснение на 1500 американци да не приемат глутен.