Световната здравна организация предупреждава, че горещите напитки с температура над 65 ° могат да причинят рак на хранопровода. От тази болест всяка година си отиват около 400 хиляди души.
Според лекарите пиенето на твърде горещи напитки е опасно, без значение дали става въпрос за вода, кафе, чай или някакъв млечен шейк.
Теорията е, че ракът може да се инициира от постоянно дразнение на лигавицата на устата и гърлото чрез горещата течност.
Както казахме, проблемът не е в самите напитки, а в температурата.
В предишни изследвания се казваше, че човек трябва да изчака най-малко четири-пет минути преди да пие чаша с току-що сварен чай, за да може той да се охлади поне малко.
Според учените възможните канцерогенни свойства на горещите напитки се увеличават, когато те се консумират от затворен съд чрез сламка, която доставя напитката директно към гърлото.
Но има и добра новина за любителите на кафето – тази напитка все пак може да помогне за защитата на хората от някои видове рак, като този на черния дроб.
Установено е, че хората, които редовно пият кафе са с по-нисък риск от развитие на сърдечносъдови заболявания и диабет.