IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кросфитът и велоергометърът състаряват ставите ни с 40 години

29 юни 2016 07 40

Запознайте се с предупрежденията на лекарите

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Високоинтензивните фитнес програми предизвикват такива увреждания на коленете и ставите при 20-годишните, каквито по принцип са характерни за 60-годишните. Това предупреждават хирурзи, цитирани от Дейли мейл.

Под високоинтензивни упражнения хирурзите визират кросфит комплексите, упражнения с велоергометър, както и сумо клекове. Този тип упражнения дават възможност за високоинтензивна кратка тренировка на хора с малко време.

Ортопедите от университетската болница на Саутхемптън оценяват щетите по костите и ставите на пациентите си като нормални за възрастни хора, военни или професионални футболисти. Но пациентите им са от всякакви професии. При голяма част от тях се налага и оперативна намеса.

От Оксфордския университет са сметнали, че операциите, свързани с увредени кости и стави от тренировки, са нараснали със 730% за последните 14 години. Очаква се ръстът да е от 1400% до 2023 г.

За младите хора фитнесът е религия. Те стават фанатици и минават отвъд границите на поносимото за телата им, смятат хирурзите.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари