Ябълковият оцет се използва като лечебна добавка от стотици години. Учените са доказали много ползи от него. Една от най-значимите е понижаването на кръвната захар.
Но може ли оцетът да помогне при отслабване?
Оцетната киселина е основният активен компонент на ябълковия оцет. Също известна като етанова киселина, тя е органично съединение с кисел вкус и силен аромат. Терминът оцетна идва от acetum, латинската дума за оцет. 5-6% от ябълковия оцет е оцетна киселина. Той също така съдържа вода и следи от други киселини като ябълчена киселина. Една супена лъжица (15 мл) съдържа около три калории и почти никакви въглехидрати.
Учените са тествали върху животни влиянието на оцета при отслабване. Ето и какво са установили:
- Кръвната захар намалява и подобрява дейността на черния дроб
- Намалява нивата на инсулин
- Подобрява метаболизма
- Намалява обема на мастните депа
- Гори мазнини
Нещо повече – при прием на оцет се създава чувство на ситост, което означава, че приемаме по-малко калории през деня. Учени разделили малка група от хора на две. Давали високовъглехидратна храна и на двете групи. На едната обаче давали и оцет. Групата, приемала оцет, имала 55% по-ниска кръвна захар след хранене от другата.
В края на деня групата с оцета приемала и до 300 kcal по-малко.
Отслабване с ябълков оцет
12-седмично проучване, обхванало 144 затлъстели възрастни японци, показва любопитни резултати. Едната група приемала по 1 лъжица дневно оцет, другата – 2, а третата сладка безалкохолна напитка. Всички продължили да се хранят както преди.
Резултатите при първата група:
- Средна загуба на тегло – 1,2 кг.
- Процентът на мазнините паднал с 0,7
- Обиколката на талията паднала с 1,4 см.
- Триглицеридите паднали с 26%
Резултатите при втората група:
- Средна загуба на теглото – 1,7 кг.
- Процентът на мазнините паднал с 0,9
- Обиколката на талията паднала с 1,9 см.
- Триглицеридите паднали с 26%
Третата група покачила килограмите средно с 0,4 кг.
Как да приемаме оцета?
Лесно може да се смеси със зехтин и да се добавя към листни зеленчуци, краставици, домати. При желание може да се смесва и с вода през целия ден, като в разтвора се слагат 15-30 ml оцет.