IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три летни плода, които ще ви помогнат във фитнеса

15 септември 2016 11 00

Съветите на фитнес треньора Мартин Русанов

Мартин Русанов. Снимка: личен архив

Мартин Русанов. Снимка: личен архив

Мартин Русанов е част от проекта на Tialoto.bg – Фитнес съвети от треньори. Той е професионален треньор на отбора на Trec Nutrition Bulgaria, който включва над 20 състезатели, завоювали редица републикански, балкански и персонални титли в различни категории – бикини фитнес, класически културизъм и културизъм.

Русанов е собственик на два фитнес центъра – в Шумен и в Разград. Твърди, че ги е създал от непримиримост към липсата на компетентна информация относно този спорт в малките градове и непрекъснатата жажда за знание и прогрес в тази област.

Вероятно още от малки сте чували, че плодовете са полезни. И те наистина са такива. Но не само заради витамините и минералите в тях, плодовете могат да ви помогнат и във фитнеса. Чрез тях ще се заредите с енергия, ще подобрите представянето си и ще се възстановите по-бързо от тежките тренировки.

Ето три чудесни избора за лятото:

1. Ягоди

Ягодите са върховният летен плод – вкусни, полезни и достъпни. Действат като антиоксидант и са пълни с витамин С. По този начин подобряват кръвообращението и премахват опасните свободни радикали. Диета, богата на ягоди, може да ви помогне да се възстановите по-бързо, именно защото намалява количеството свободни радикали в организма.

Този плод е достатъчно вкусен и сам по себе си, но нищо не пречи да го комбинирате – например с овесена каша, кисело мляко, протеинови палачинки или като част от следтренировъчно смути.

2. Диня

Както ягодите, дините са пълни с важни хранителни вещества. За разлика от ягодите обаче, не всички считат динята за здравословна. Причината? Сравнително високото съдържание на захар. Но дали си струва да се лишите от този плод само заради това?

Един от най-популярните предтренировъчни продукти е цитрулинът (цитрулин малат). 6 – 8 г от него, взети преди тренировка, подобряват кръвообращението (като увеличават производството на азотен оксид), което пък действа положително върху представянето, умората и мускулната треска.

Дините са чудесен източник на цитрулин, но има една малка подробност – по-голямата част от него се намира в кората. Тя наистина не е толкова вкусна, колкото обикновено консумираната червена месеста част, но всъщност не е и чак толкова лоша. Освен това съдържа и много други полезни вещества, освен цитрулин. А и няма нужда да ядете най-външната част от кората, просто я обелете по-дълбоко.

Друго предимство на динята е, че е съставена от над 90% вода. Така чрез консумирането ѝ ще улесните хидратацията си и ще се чувствате заситени. Можете да ядете динята както си е, а може и да я замразите на кубчета, които после да добавяте към различни шейкове и напитки.

3. Киви

Този екзотичен плод е зареден с хранителни вещества, включително витамини В, К, желязо и калций. Най-впечатляващото нещо в кивито обаче е количеството витамин С в него. Едно-единствено киви съдържа над 100% от препоръчителния дневен прием!

Един от начините да оползотворите кивито е, да изядете едно-две преди тренировка – така ще получите прилив на енергия. Най-важното му приложение обаче е като средство за възстановяване. Ако консумирате две кивита един час преди лягане, ще подобрите значително качеството на съня си и ще спите по-дълго. Това е важно, първо, защото много хора страдат от безсъние и второ – защото сънят е с основна роля за възстановяването.

Способността на кивито да подобрява съня по този начин се дължи на високото съдържание на серотонин в него. Когато спите дълбоко и спокойно, вие се възстановявате по-бързо и разполагате с повече енергия през деня.

Може би не знаете, но кафявата обвивка на кивито е ядлива, така че, ако ви мързи да я белите, просто я изяжте. Кивито се комбинира добре с кисело мляко, котидж чийз и заедно с други плодове в плодова салата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари

Мен ( преди 7 години )
Кивито не е летен плод! Зрее през октомври и ако лятото си купувате киви, това означава, че е миналогодишно. Мартинчо, преди да даваш съвети наизуст, провери си инфото!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар