През последните седмици все повече се засилва дискусията за качествата на една от скъпите риби – сьомгата. Едни я отричат категорично, а други възхваляват ползите от нея.
Според френски журналисти точно сьомгата е най-токсичната храна на света. Според диетолога проф. Донка Байкова, много важно било откъде е рибата.
По думите ѝ, сьомгата е много полезна, белтъчна храна, богата на омега-3 мастни киселини, но е и много мазна храна. 100 грама сьомга съдържа около 200 калории, която е с богато мастно и водно съдържание.
„Ако е диворастяща сьомга е с около 25% по-ниско калорична, с по-малко наситени животински мазнини, а по-богата на омега-3, на минерали, витамини, изобщо с по-добра хранителна стойност. Но тя започва да изчезва от големите водоеми и сьомгата, която ние консумираме обикновено е от развъдници“, посочи диетологът пред БНТ.
„Хайверът се пренася в един сладководен басейн, след 6 месеца я пренасят на брега на морските и океанските водоеми, за да я отглеждат по-нататък и я хранят докато стигне до определен размер. Тези риби са много големи екземпляри, които се отглеждат в малки площи и се хранят със различни смески“, обясни професор Байкова.