IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диетолог съветва: Тиква в менюто ни, не само на Хелоуин

1 ноември 2016 06 00

Помага срещу депресията, полезна е и за сърцето

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Не трябва да се сещаме за тиквата само около Хелоуин. Според специалисти именно тя е една от най-полезните храни и е добре да присъства по-често на трапезата ни, съобщава Daily Mail.

Изданието се позовава на съветите на диетолога Касандра Барнс, според която тиквата е диетична, полезна е за очите, сърцето, кожата. Също така е силен антиоксидант и съдържа много витамини, които подобряват и настроението.

Сред останалите ѝ предимства е и фактът, че тя съдържа малко калории, но е засищаща. Богата е на фибри и затова е добре да влезе в менюто на хората, които спазват диети.

Една чаша нарязана тиква осигурява дневната препоръчвана доза от витамин А. Бета-каротинът и другите каротиноиди в тиквата са много важни и за здравината на кожата, обяснява Барнс.

Антиоксидантите в тиквата и семките ѝ имат защитен ефект за цялото тяло, включително за сърцето и кръвоносните съдове. Фибрите помагат за сваляне на холестерола.

За максимален ефект, след като свърши сезонът на тиквата, може да поръсваме салатите си с тиквени семки. В олиото от тиквени семки пък има много гама-токоферол – форма на витамин Е. Този антиоксидант намалява възпалението и предпазва от някои видове рак.

Магнезият в тиквата помага за справяне с депресията.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари