IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Любопитно за веганството и контрата на месоядните

1 ноември 2016 12 20

Днес се отбелязва Световен ден на веганството

Снимка: Istock

Снимка: Istock

По случай днешния Световен ден на веганството, който се отбелязва от 1994 г., британският в. „Дейли експрес“ предлага няколко любопитни факта:

- Терминът „веган“, обозначаващ човек, който се въздържа от консумация и употреба на животински продукти, е измислен от основателя на Веганското дружество Доналд Уотсън. За новото понятие той използва началото и края на думата vegetarian.

- В действителност думата веган вече съществува в научната фантастика и обозначава обитател на звездата Вега в Слънчевата система. Използвана е още през 1940 г.

- В средата на 40-те години на миналия век като веган се определя вегетарианец, който не консумира млечни продукти. По-късно понятието вече включва и въздържанието от употреба на животински продукти като кожа и мед.

- Веганството е защитено от Член 9 на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи.

- Скорошно проучване установи, че веганите във Великобритания са над половин милион.

- Брад Пит, Бионсе и Бил Клинтън са сред най-известните вегани.

И докато веганите отбелязват международния си ден, във Великобритания тече Седмица на наденичката. В тази връзка излезе и проучване, което разкрива какви колосални количества месо и месни продукти поглъщат любителите им през живота си, пише „Дейли експрес“.

Допитването сред 2000 любители на мръвката показва, че средностатистическият почитател на месото изяжда 2771 наденички, 1491 пържоли, 1469 бургера, 1592 пилешки бутчета, 1006 кюфтета и 789 агнешки котлета.

За съжаление на нашенеца обаче, по обективни причини, кебапчетата не влизат в това проучване.

Само 16 процента от месоядните хора признават, че са пробвали да бъдат вегетарианци. Повечето от тях обаче са се завърнали към месото, благодарение на уханието на наденички и бекон.

60% от анкетираните споделят, че любовта им към месните продукти не намалява с течение на времето. Пет процента от участниците в допитването дори не крият, че смятат занапред да увеличат консумацията на любимия си месен продукт.

Цели 40% от анкетираните пък признават с чиста съвест, че са силно разочаровани, когато им бъде поднесено безмесно блюдо.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари