Не е лесно коремът ни да изглежда плосък, въпреки че именно това е признак за добро здраве. Оказва се, че много от иначе полезните храни предизвикват неговото подуване, пише Daily Express.
Специалисти обясняват, че не е добре за имащите проблеми със стомаха да консумират често мляко и ябълки.
Британската нутриционистка Рианън Ламбърт казва: „Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен“.
Все пак тя допълва, че заради богатото си съдържание на захари и фибри, полезният плод може да предизвика подуване и стомашни газове.
„Джънк фуд“
Всеизвестно е, че т. нар. „джънк фуд“ има ниска хранителна и здравословна стойност. Именно тази храна е сред причинителите на неприятни стомашни усещания. В нея има много химикали, които водят дори до възпаления, напомнят експертите.
Лук
Друг виновник за подуване на стомаха е лукът, въпреки че се използва в малки количества. Причината са съдържащите се в него фруктани – разтворими фибри, които предизвикват дискомфорт при индивиди с непоносимост към тях. Особено предпазливи трябва да сме ако се консумира в сурово състояние.
Сол
Солта предизвиква задържане на течностите в човешкото тяло.
Газирани напитки
Газираните напитки също предизвикват стомашен дискомфорт, тъй като съдържащият се в тях газ се „улавя“ в тялото. Един от най-големите „газирани виновници“ за подуване на стомаха е бирата, в състава на която влизат ферментиращи въглехидрати като ечемик и пшеница.
Пшеница
Зърнената култура е сред популярните причинители на стомашно подуване, особено при хора, страдащи от непоносимост към глутен.
Млечни продукти
При повече от 65 процента от глобалното население липсва ензим за разграждане на лактозата. Това означава, че млечната захар от стомаха преминава към дебелото черво, където образува често болезнени газове.
Леща
Изобилстващите от фибри продукти, и в частност лещата, която е сред най-богатите на растителни влакна храни, допринасят за образуването на големи количества газове.













Парите за култура: Символични заплати и мизерни условия на труд
85-годишна жена изчезна на Витоша
"Топлофикация" пуска парното в София на 4 ноември
Кметът на Елин Пелин: Ниски заплати и работа на парче в малките общини
Учени предупредиха за засилване на слънчевата активност
От Токио до Ню Йорк само за час: Започват суборбитални полети
„Космически океан“ край черна дупка: Откриха най-големия воден резервоар във Вселената
Магнитни бури през ноември 2025 г.: Кои са най-опасните дати
Прогрес за най-добрата ни тенисистка
След над 6 години: Тежък удар за Гришо
Режат Ман Сити от 10 години, оплаква се Гуардиола
Сан Антонио и Чикаго си намериха майстора в НБА
5 есенни супи с малко въглехидрати
9 стъпки от аюрведа, които трансформират живота към по-добро
Протеинова салата с кисело мляко и грозде
Нумерологична прогноза за 3 ноември
Защо периодичното посещение на зъболекар е важно?
Възли и рак на щитовидната жлеза - кога има повод за притеснение?
Менопауза – естествен преход, който може да бъде преодолян с лекота
Три ключови аспекта за повече здраве в студените дни
Остави коментар
Анонимен
( преди 8 години )