IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предимствата и недостатъците на солната киселина

9 декември 2016 11 20

Вижте препоръките на фитнес треньора Мартин Русанов

Мартин Русанов. Снимка: личен архив

Мартин Русанов. Снимка: личен архив

Мартин Русанов е част от проекта на Tialoto.bg – Фитнес съвети от треньори. Той е професионален треньор на отбора на Trec Nutrition Bulgaria, който включва над 20 състезатели, завоювали редица републикански, балкански и персонални титли в различни категории – бикини фитнес, класически културизъм и културизъм.

Русанов е собственик на два фитнес центъра – в Шумен и в Разград. Твърди, че ги е създал от непримиримост към липсата на компетентна информация относно този спорт в малките градове и непрекъснатата жажда за знание и прогрес в тази област.

Водният разтвор на хлороводорода (солна киселина) е киселина, която се произвежда от стомаха и е тясно свързана с храносмилателните процеси и абсорбцията на хранителни вещества в организма.

Като добавка, солната киселина увеличава нивата на киселинност в стомаха, което теоретично трябва да доведе до подобрено храносмилане и усвояване на хранителни вещества, особено при хора страдащи от хипохлоридия – заболяване, при което човек не произвежда достатъчно стомашна киселина.

Тук ще разгледаме какви са причините за ниска стомашна киселина, симптомите, защо е опасно за здравето, как се диагностицира и предимствата/недостатъците на солната киселина като хранителна добавка (Бетаин хидрохлорид).

Какво предизвиква ниска стомашна киселина?

Докато има множество редки причини за това състояние, ето някои от по-често срещаните:

1. Някои лекарства, като антиациди и инхибитори на протонната помпа, които често се използват за лечение на киселинно-обусловените заболявания, намаляват стомашните киселини по предназначение. Това е желателно, когато нивото на стомашните киселини е високо. Проблемът тук е, че много от симптомите за високо и ниско ниво на стомашна киселина са идентични и ако ви бъде поставена грешна диагноза, тези медикаменти само ще влошат състоянието ви.

2. Хипотиреоидизъм може да намали производството на стомашна киселина.

3. Автоимунни заболявания, при които тялото произвежда антитела, които атакуват клетките, отделящи киселина.

4. Инфекции като хеликобактер пилори (Helicobacter pylori) която е причина за образуването на язва на стомаха, също може да доведе до понижени нива на стомашна киселина.

5. Операции на корема, като например байпас, предизвикват хипохлоридия.

6. Липсата на някои минерали, необходими за производството на киселина, могат да доведат до намалени нива.

Какви са симптомите за ниска стомашна киселина?

След като хлороводородът е необходим за нормалното храносмилане в организма, нарушеното му ниво може да доведе до подуване, газове, диария, парене и дискомфорт в стомаха и гърлото. Ниски нива на хлороводород водят до бърз растеж на вредни бактерии (стомашната киселина има както храносмилателни, така и имунни функции) и недостиг на множество витамини и минерали като B12, витамин К, магнезий и желязо. Често нарушените нива на стомашна киселина се свързват с рак на стомаха и астма. Както виждате последствията са много и често животозастрашаващи.

Как мога да разбера дали имам ниски нива на стомашна киселина?

Ако имате някои от по-горе изброените симптоми е желателно да се обърнете към лекар. Ако се лекувате за киселинен рефлукс определено трябва да се консултирате с доктор, защото често хората са поставяни на лекарства потискащи производството на стомашна киселина, когато точно тя е проблемът.

Най-сигурният начин да проверите дали имате хипохлоридия е да си направите изследване на стомашните киселини. Това по принцип включва наблюдение на pH на стомаха за период от 24 часа.

Има много „домашни тестове“, но никой не може да се сравни с точни измервания в лаборатория.

Как мога да реша този проблем?

След като ниските нива на стомашна киселина могат да доведат до животозастрашаващи заболявания, ако имате някой от симптомите се обърнете към лекар. Тъй като употребата на добавки за намаляване/увеличаване на стомашната киселина може да е вредна за здравето на някой хора, препоръчително е да се консултирате с лекар, който има опит и познания в тази сфера.

Ако отделянето на стомашна киселина е ниско поради инфекция с определена бактерия (H. pylori), отстраняването ѝ може да излекува състоянието. Отделно, разумно е да се приема всяка хранителна добавка, която е в дефицит поради ниското ниво на стомашна киселина. При липса на витамин В12 може да са необходими и инжекции.

Има няколко риска свързани с употребата на добавки за регулиране на стомашната киселина. Ако имате язва на стомаха или вземате нестероидни противовъзпалителни лекарства, рискът от кръвоизлив е увеличен.

От друга страна, ползите от употребата на такива добавки са подобрено храносмилане, по-добра абсорбция на витамини и минерали, енергичност и намалено подуване.

Моите препоръки:

Имайки в предвид значимостта на стомашната киселина, строго препоръчвам консултацията с лекар преди каквато и да е употреба на добавки. Ако все пак решите да използвате добавка за регулиране на стомашната киселина, ползвайте някоя съдържаща пепсин (ензим секретиран от стомашните жлези), защото това ще подобри действието на самата добавка.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари