IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без пломби в бъдещето, ще оставим и четките за зъби

11 януари 2017 06 00

Учен от Лондон откри как да стане това

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Задава се краят на четката за зъби. С този атрибут ще можем да се разделим съвсем скоро, смятат учени, открили лекарство, което се поставя върху загниващ зъб и спира процеса. Дори напълно го възстановява, пише в. „Metro“.

Така дори ще може да си спестим пломбите. Зъболекарите просто ще напояват въпросния зъб с късче гъба с лекарството Tideglusib, което ще спре гниенето му. Според специалисти, този препарат дори помага за съвсем новото изграждане на зъба.

Това означава, че в скоро време и четката за зъби и пломбите ще останат в миналото, прави своя извод изданието. Новината е много добра, тъй като самите пломби отслабват структурата на зъба и могат да предизвикат инфекции.

Автор на новото откритие е проф. Пол Шарп от лондонския „Кингс колидж“. По неговите думи при пломбите се заменя жива тъкан с инертен цимент. С препарата Tideglusib се стимулират стволовите клетки в центъра на зъба.

До този момент лекарството се е ползвало като потенциално лечение за Алцхаймер.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари