IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 болести, които често са грешно диагностицирани

28 януари 2017 07 00

Възможно е да не влизате в менопауза, а да имате проблем с щитовидната жлеза

Снимка:Instagram

Снимка:Instagram

Знаете ли, че умората може да бъде признак за проблеми с черния дроб? А изследване от миналата седмица, доказа че една трета от диагнозите за астма са фалшиви.

Ето и кои са болестите, които най-често са погрешно диагностицирани:

1. Депресията може да се сбърка с намалена функция на щитовидната жлеза

Най-често лекарите объркват депресията с хипотиреоидизъм. Когато тялото не произвежда достатъчно от хормона тироксин, човек може да започне да се чувства потиснат, апатичен и по-мързелив. В този случай е по-важно не да се пият антидепресанти, а хормонални таблетки. Според учените депресията и деменцията също имат много еднакви симптоми, като например загуба на концентрация и памет, и чувство на дезориентация.

2. Синдромът на дразнимо дебело черво се бърка с цьолиакия

Синдром на раздразненото дебело черво е общо понятие за чревни симптоми като подуване на корема, хронична диария или болка в корема. Това обаче също са симптоми за цьолиакия – имунна реакция към глутена, протеин който се съдържа в пшеницата, ечемика, овеса и др.

Ако имате алергия към глутена, ще имате и проблеми с червата и те няма да усвояват правилно хранителните вещества. Много хора живеят с цьолиакия в продължение на години, докато разберат какво е точно тяхното заболяване. Колкото до синдрома на раздразненото дебело черво – той се лекува най-често с анти спазмолитици, а не с избягване на храни с глутен.

3. Менопаузата се бърка с хиперфункция на щитовидната жлеза

Нередовната менструация, нощното изпотяване, подуването на корема, увеличаването на теглото и промените в настроението са често срещани симптоми на менопаузата. Могат да бъдат симптом и на рак на яйчниците. Вероятно е обаче, симптомите да се дължат на хиперфункция на щитовидната жлеза и неходжкинов лимфом (рак на съдовете и жлезите на лимфната система), които също причиняват нощно изпотяване.

4. Умората може да е знак за проблеми с черния дроб

Перманентната умора може да бъде симптом за доста болести като някои видове рак, Лаймска болест, която се разпространява чрез кърлежи – дори и чернодробни заболявания като хепатит С. Хората с Лаймска болест освен умора имат болки в ставите и замъглено съзнание.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

11 ( преди 7 години )
ima i drugi, koito nikoi lekar ne moje da diagnosticira - avtoimunni i stavni.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар