IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колбасите могат да ни разболеят от астма

1 февруари 2017 06 00

Специалисти намериха още вредни факти за тях

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Колбасите като шунка, салами и пушено месо отдавна са наричани от специалистите опасни за консумация, а от ново изследване става ясно, че честата им употреба може да доведе и до астма.

Това показват резултати от проучване на френския Национален институт по здравеопазване, събрани в Thorax, пише Франс прес.

Според специалисти, честата консумация на колбаси – поне 4 пъти в седмица води до увеличаване на симптомите на астма. Медици смятат, че рискът се увеличава със 76 процента.

Оказало се, че тези продукти са пълни с нитрати, които улесняват съхраняването им и им придават розов цвят.

Подозира се, че съставката играе роля за някои видове рак и за възпаления на респираторните пътища.

Проучването продължило седем години и включвало около 1000 души. 400 от тях били астматици. Участниците в изследването били разделени на групи в зависимост от консумацията им на колбаси – малка (по-малко от една порция седмично), средна (2,5 порции седмично) и голяма (над 4 порции седмично).

Интервютата с участниците се случили между 2011 г. и 2013 г., за да се разбере дали са имали симптоми на астма от включването в изследването през периода 2003-2007 г.

Средно 20 на сто изтъкнали, че симптомите се увеличили, като процентното съотношение варирало между 14 на сто за малките консуматори и 22 на сто за големите.

Изненадата е, че голямата консумация на колбаси била свързана с поява на симптоми от астматичен тип у хора, които нямат астма.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари