IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годжи бери – ценна суперхрана за здравето

7 февруари 2017 06 00

Консумацията му подпомага имунитета

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Годжи бери е малък червен плод, който присъства в списъка на суперхраните. За него е известно, че може да бъде от полза при различни заболявания – от диабет до злокачествени болести. Червеният плод е и част от традиционната китайска медицина от над 2000 години. Следва да погледнем по-отблизо различните ползи за здравето, които носи консумацията на годжи бери.

Сред тях е понижаване нивата на кръвната захар. Активната съставка на годжи бери е полизахаридът Lycium barbarum, който носи тези благоприятни свойства.

Консумацията на червената суперхрана е от полза и за укрепване на имунитета – свойство, познато от векове. Годжи бери е с много богато съдържание на различни антиоксиданти, които подпомагат цялостното здраве и функцията на имунитета. Антиоксидантите противодействат на уврежданията, причинени от свободните радикали.

Когато консумираме годжи бери, се подпомага и здравето на черния дроб. Активната съставка на плода предпазва черния дроб от токсичните вещества, които крият риск от увреждане на органите.

Вредите, които вредните слънчеви лъчи причиняват на кожата, също могат да се ограничат, когато пием сок от годжи бери или консумираме целия плод.

Има научни данни, че червените плодове помагат в защитата на ганглийни клетки в ретината на окото. По този начин се намалява рискът от развитие на глаукома.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари