IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 вредни навика, които да избягваме преди тичане

5 февруари 2017 07 00

Какво може да ни навреди?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Преди да пристъпим към тичане е важно да подготвим тялото си. Повечето от нас го знаят, но много често се случва да допускаме грешки при тази подготовка. Затова е полезно да се уверим, че не правим тези неща преди тичане...

1. Консумацията на много вода

Да, водата е от основно значение за здравето, но не е препоръчително да изпием един литър преди тичане. Резултатът в тези случаи обикновено е чувство на дискомфорт. От друга страна, редовната консумация на вода е необходима за хидратацията на организма. Важно е да се избягват напитките, съдържащи големи количества захар, тъй като могат да повишат нивата на кръвната захар.

2. Тежките храни не са препоръчителни

Ястията, които консумираме преди тичане, не трябва да са обилни. Освен това, трябва да е минал поне час между храненето и активността. Ако предвиждаме тичането да е кратко, дори не е нужно да се храним преди това. Най-добрият начин да поддържаме нивата на кръвната захар в норма, е да хапваме малки порции храна по-често през деня.

3. Статичното разтягане не е най-подходящо

Когато се разтягаме докато сме седнали, това може да доведе до бавен старт и необходимост от повече усилия по време на тичане. По-добре е да загряваме тялото по-динамично – да движим мускулите при най-различни движения. По този начин се стимулират движенията за тичане.

4. Спестяваме си посещението до тоалетната

Важно е да посетим тоалетната преди да излезем да тичаме. Препоръчително е да избягваме кафето, тъй като то има диуретичен ефект и може да усетим нужда да се отбием до тоалетна по време на активността.

5. Не се вслушваме в тялото си

Ако се чувстваме уморени или схванати, най-добре е да си вземем кратка почивка от тичането. Винаги трябва да слушаме сигналите на тялото си, тъй като в противен случай може да получим травма.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари