IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станислава Бойчева: 4 съвета как да тичаме по-дълго време

5 февруари 2017 13 20

Професионалната състезателка по карате киокушин от Българската карате киокушин федерация с ценна помощ

Снимка: Личен архив

Снимка: Личен архив

Станислава Бойчева е професионален състезател по карате киокушин от Българската карате киокушин федерация и има редица титли зад гърба си.

През 2015 година става световна шампионка по кумите, три пъти печели първото място в европейското първенство по карате киокушин и грабва златото на Откритото първенство в Япония през 2012 година.

Тя се занимава с киокушин от 15 години и е категорична, че каратето не е просто спорт, а философия и начин на живот, които възпитават в уважение – към себе си, към учителя, към родителите, към партньорите в дожото (тренировъчната зала), дори към противниците.

„Благодарение на каратето, на тренировките в клубовете на Българската карате киокушин федерация и на състезанията, научих, че няма непревземаеми крепости и непостижими мечти. Стига да го искаш с цялото си съзнание, да положиш труд и да бъдеш търпелив, всичко се случва“, смята Станислава.

Освен с редовните тренировки по карате киокушин, световната шампионка поддържа фигурата си и с бягане. „Не ме разбирайте погрешно – кросът никога не ми е бил любим вид спорт, никога не съм го харесвала.

Но трябва да призная, че е ефективен“, споделя Станислава. Тя е категорична, че с 2-3 кроса седмично може да поддържате тялото си във форма, кондиция и тонус.

Ето и няколко съвета от световната шампионка, които ще ви помогнат да тичате по-дълго време:

Носете удобни обувки

Изключително важно е да сте с удобни обувки, особено ако сте решили да бягате навън. При тичане цялата тежест на тялото пада върху ходилата и ако маратонките ви са неудобни, ще се уморите по-бързо. Дори съществува опасност да си докарате травма или да се стигне до изкривяване стойката на тялото.

Загрейте с 10-минутно ходене

Преди да започнете с кроса, задължително трябва да загреете. Най-елементарното нещо, което може да направите, е стречинг, раздвижване на крайниците и след това да започнете с 10-минутно ходене или лек бяг. По този начин ще подготвите тялото си за предстоящата тренировка и ще избегнете неприятни състояния като рязка умора, схващане или гадене. Същото важи и за разпускането след кроса – разпускайте около 10 минути.

Регулирайте темпото, с което тичате

Много е важно да тичате с подходящо за вас темпо, така че да поддържате нормален пулс и да издържите по-дълго. Това обаче невинаги се оказва толкова лесно. За да сте сигурни, че не избързвате, може да използвате пулсомер, който показва кога пулсът ви се покачва. Друг любопитен метод, който може да изпробвате, е да говорите докато тичате. Ако успявате да изговаряте пълни изречения, това значи че поддържате правилно темпо и пулсът ви е нормален.

Не приемайте храна 2 часа преди тренировка

Около 2 часа преди крос или друг вид тренировка не трябва да приемате храна, нито пък да пиете течности в големи количества. Това е правило, което много често не се спазва по различни причини – някои хора смятат, че ако се нахранят преди тренировка, ще имат повече енергия за изразходване, а други пък пият много вода, за да не се дехидратират. Приемането на храна и течности преди тренировка обаче може да създаде чувство на тежест в стомаха и да доведе до гадене.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари