Тъй като повечето от нас са наясно с рисковете от консумацията на големи количества сол, се стремим да ограничаваме приема ѝ. Проблемът е, че солта може да се открие и в някои източници, за които не подозираме, че я съдържат.
На етикетите на продуктите солта може да присъства и като „динатриев фосфат“ и „мононатриев глутамат“. Ето кои пет храни могат да ни изненадат с високото си съдържание на сол:
1 Геврек = 560 мг, което е 24% от препоръчителното дневно количество натрий
Тестените изделия са основен виновник, тъй като те често съдържат сода бикарбонат или бакпулвер. В една чаена лъжица се съдържа съответно 1,280 мг и 480 мг.
½ чаша сос за спагети – 440 мг натрий – 19% от препоръчителния дневен прием
Добавената захар прикрива високото съдържание на сол в доматените сосове. Затова не бива да се заблуждаваме и да прекаляваме с количеството.
230 мл консервиран зеленчуков сок – 410 мг – 18% от препоръчителния прием за деня
Въпреки ползите, които зеленчуците носят за здравето, с тези сокове е добре да внимаваме, защото са с високо съдържание на натрий.
1 резен американско сирене = 240 мг натрий, което е 10% от препоръчителните за деня
Всички сирена, преминали през обработка, съдържат високи количества сол, като към този списък може да се добавят и синьото и фета сиренето.
1 чаша корнфлейкс, без добавено мляко – 270 мг. Осигурява 12% от препоръчителния дневен прием
Важно е да се има предвид, че в някои зърнени закуски се съдържа повече натрий, отколкото дори в чипса.