IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модерният свят обърква сетивата ни

22 февруари 2017 09 20

Къде се корени епидемията от затлъстели?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Модерният начин на живот масово ни разболява, предупреждават изследователи.

Технологиите, енергопроизводството и преработените храни например засягат сетивата ни и в резултат хората масово се нуждаят от очила, наблюдава се епидемия от затлъстяване, а замърсяването задушава обонянието.

Експертите споделят своите опасения относно благосъстоянието на населението по време на годишната среща на Американската асоциация за развитие на науката в Бостън, САЩ.

Според тях любовта ни към захарта може да се свърже с произхода ни от маймуните, тъй като имаме едни и същи прародители. Те са живели в горите и са консумирали основно плодове, които са едновременно сладки и кисели.

В доклада, поместен на страниците на Independent, се допълва още, че плодовете не са достъпни целогодишно, поради което маймуните консумират големи количества плодове, докато има, след което трябва да консумират листата и по-малко питателна храна, която откриват в гората.

Днес обаче не сме ограничени със сезонните плодове – можем да удовлетворим нуждата от захар от различни храни през цялата година.

Специалистите също така насърчават хората да излизат повече навън сред природата, което според тях е много важно за правилното развитие на зрението ни. Те изтъкват, че в модерния ни свят много често сме изложени на изкуствена светлина, включително и тази от различните технологии.

Експертите допълват, че ограничаването на замърсяването на въздуха може да подобри обонянието ни.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари