IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 признака на кръвен съсирек

10 март 2017 06 00

Симптомите често остават пренебрегвани

Снимка: Istock

Снимка: Istock

При порязване или при друга подобна травма, при която има наличие на кървене, кръвта се съсирва. Понякога обаче кръвен съсирек може да се появи в дълбоките вени. Много е важно да познаваме симптомите, тъй като те често биват пренебрегвани. Ето на какво да обърнем внимание...

1. Обезцветяване на кожата

Когато има наличие на кръвен съсирек, може да забележим обезцветяване, подобно на синина върху кожата. Възможно е също да се появи зачервяване, както и усещане за загряване.

2. Болка в ръката или крака

Обезцветяването на кожата е придружено и с други симптоми, като болка. За жалост, болката от кръвния съсирек лесно може да се сбърка с мускулна болка или спазъм. Дискомфортът обикновено се появява, когато се опитаме да свием крака или по време на разходка.

3. Подуване

Подутият крак или ръка е следващият характерен признак на кръвен съсирек. Той може да блокира кръвообращението, което да доведе до натрупване на кръв, а впоследствие и до подуване.

4. Задух

Кръвният съсирек в белия дроб може да ограничи и притока на кислород. Ако имаме затруднение да си поемем дълбоко въздух или усещаме чувство, подобно на пърхане в гърдите, това може да е сред признаците за белодробна емболия.

5. Неочаквана кашлица

Ако не можем да спрем да кашляме и това е придружено от задух и сърцебиене, също може да бъде симптом на белодробна емболия. В случай на съмнения, трябва незабавно да се консултираме с лекар.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари