Някои хора страдат от редовни нощни събуждания с необичайни позиви за уриниране. И докато при по-възрастните мъже този казус се обяснява с уголемяването на простатата, то при по-младите и при жените нощуването в тоалетната има съвсем друга причина, смятат учени от Европейската асоциация по урология.
Асоциацията цитира скорошно японско изследване, в което са взели участие общо 321 мъже и жени, страдащи от ноктурия – необходимост от ставане през нощта заради позив за уриниране
Участниците в проучването се оплаквали, че нарушават съня си поне веднъж вечер, за да ходят до „двете нули“.
Изследователите провели експеримент, в който помолили участниците в изследването да намалят количествата на сол, които приемат с храната си, за период от 12 седмици.
Само 224 души или около 70% от изследваните са успели да се въздържат от натриевия хлорид. Диетата намалила приема на сол от 11 на 8 грама дневно. Лишението от популярния овкусител значително подобрило качеството на съня на участниците в изследването.
За тях вече не било необходимо да стават вечер, а сутрин не изпитвали неприятно чувство за препълнен пикочен мехур.
Според Европейската асоциация по урология съществува тенденция хората да приемат повече сол, отколкото им е необходима. Дневно медиците препоръчват максимум 2-3 грама. Ако приемаме повече сол обаче, организмът ни започва да задържа водата в себе си. Това причинява среднощни позиви за уриниране, защото наличието на твърде много натриев хлорид в тялото го кара да търси повече течности, с които да я изхвърли.
Резултатът е голямото добро утро в 3:00 сутринта, тежест в корема и огромно нежелание за вечерна разходка до „двете нули“.
Какво можем да избягваме, за да подобрим съня си?
1. Безалкохолни напитки
Най-популярните безалкохолни напитки добавят до 15 грама сол в рецептите си, за да предизвикват чувство за жажда. Соленият вкус се прикрива с колосални количества захар, поради което от тях трупаме допълнителни негативи, качвайки килограми.
2. Кисели краставички и туршии
Любимите консервирани зеленчуци, родно производство, трябва да се приемат умерено. В популярните рецепти за кисели краставички например количеството сол варира между 12 и 15 грама на буркан. В туршията слагаме до 48 грама сол. Прекомерната консумация най-вероятно ще ни събуди по-рано за работа. Може би трябва да внимаваме и с киселото зеле.
Александър Градинаров













Културист, данъчен експерт, шеф на НАП... Кой е Румен Спецов и ще се справи ли с "Лукойл"?
Държавата назначи Румен Спецов за особен управител на "Лукойл"
Почина легендарният вратар на ЦСКА Стоян Йорданов
Вселената става по-студена и „безжизнена“
Екипажът на „Шънчжоу-20“ се върна на Земята
Извънземен живот в системата K2-18: Шансовете за това са големи
Китай откри първата фабрика за масово производство на летящи таксита
Ново голямо признание за Ямал
Почина голяма легенда на ЦСКА
Камавинга напусна Франция
Огромно унижение за бившия шеф на футбола в Испания
Дневен хороскоп за 15 ноември, събота
Любовен хороскоп за 17 – 23 ноември
Как да балансирате хормоните в 20-те, 30-те, 40-те
Есенни съвети за по-добро здраве: три ключови фактора
Повече от половината хора с диабет в света остават недиагностицирани
Изкуствен интелект ускорява създаването на синтетични антитела
Нарушеният слух в бъдеще може да се лекува с…виагра?!
Повишена функция на щитовидната жлеза при деца - на какво може да се дължи?
Остави коментар