Консумацията на ориза, който ни е останал от обяд или вечеря, може да причини хранително отравяне, ако не се съхранява правилно, предупреждават специалисти. Причината е, че готвенето невинаги унищожава патогените, които живеят върху ориза. Този риск се повишава, когато се остави да престои на стайна температура.
В ориза бактерията Bacillus cereus е широко разпространена. Тя обикновено се намира в почвата и храната, а някои нейни щамове са вредни за хората и може да доведат до хранително заболяване. Причината са оцелелите спори на бактерията. Готвенето може да не унищожи всички и, когато оризът се съхранява на стайна температура, след като вече е сготвен, те да се размножат.
Средата в сготвения ориз предоставя на спорите вода и хранителни вещества, които им позволяват да се развиват. Тогава те освобождават токсини, включително и такива, които са устойчиви на топлина.
Не е ясно точно колко са случаите на отравяне от тази бактерия, но според данни на проучвания тя е отговорна за около 2% от случаите на хранителни заболявания.
Съхранението на ориза в хладилник след като вече е сготвен може да елиминира този риск. Според проучването, поместено в сп. Epidemiology and Infection, свареният ориз трябва да се постави в хладилник до два часа след преминаването му през топлинна обработка.











Любовен хороскоп за зодиите в седмицата от 3 до 9 ноември
Навици след работа, които преобразяват тялото и ума
Магнитни бури през ноември 2025 г.: Кои са най-опасните дати
2024 г. вероятно е била най-горещата в последните 125 хил. години
Пробив в създаването на диаманти с помощта на електрони
В Китай се готвят да изстрелят ракетата Long March 2F с пилотирана мисия Shenzhou 21
Чудо: Ливърпул най-после сложи край на загубите
Реал Мадрид продължава с победите
Спалети тръгна с победа в Юве
Ужасяващ момент за футбола ни! Дербито на Пловдив между Локо и Ботев беше прекратено
Дневен хороскоп за 2 ноември, неделя
Седмична таро прогноза за 3 – 9 ноември
С какво родените през ноември са толкова интересни?
Любовен хороскоп за 3 – 9 ноември
Откриха нови сигнали в мозъка, чрез които се диагностицира Паркинсон
Кои храни са най-вредни за мозъка?
Как да разпознаем инфекциозна мононуклеоза в детска възраст?
Какво е козметичен фастинг и защо набира популярност?
Остави коментар