IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наистина ли солта е толкова вредна?

21 май 2017 09 30

Данни на нови проучвания оспорват всичко, което знаем

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Макар натрият да е от основно значение за здравето и оцеляването на организма, обширни изследвания установяват, че в прекомерни количества крие и рискове – може да повиши нивата на кръвното налягане, повишава вероятността от сърдечно заболяване и инсулт.

Въпреки тези установени факти, в данните на две нови проучвания се посочват интересни резултати по отношение на това, което знаем за консумацията на натрий, задръжката на течности, отслабването и глада. Те са публикувани на страниците на Journal of Clinical Investigation.

Противно на данните от предишни проучвания, в тези се посочва, че консумацията на повече сол утолява жаждата, но се повишава гладът. Изследователите установяват, че мишките, на които са дадени големи количества натрий и никаква вода, са били в състояние успешно да „създадат“ вода в организма си чрез разграждане на мазнини и мускули.

Специалисти в областта предупреждават, че съобщаването на тези данни може да причини повече вреди, отколкото ползи. Идеята, че констатациите са покана за широката общественост да се откаже от всичко, което вече знаем за консумацията на сол, е грешно, опасно и безотговорно.

Данните обаче повдигат множество въпроси и налагат допълнителни изследвания в областта.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари