IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как плодовете и зеленчуците са по-полезни – пресни или замразени?

31 май 2017 05 00

Продажбата на замразени храни започва през 20-те години на 20-и век

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Замразените плодове и зеленчуци не изглеждат особено добре при размразяване и мнозина смятат, съдейки по външния им вид, че губят твърде много от полезните си вещества в процеса. Това оставя пресните като по-питателни и полезни. Вярно ли е това? 

Масовата продажба на замразени храни започва през 20-те години на миналия век, като пионер в полето бил Кларънс Бърдай. Той копирал технологията за бързо замразяване от инуитите, които съхранявали храната си за дълги периоди от време, без тя да губи своите вкусови качества. Възможно най-бързото замразяване предотвратява образуването на големи ледени кристали в храната, които разкъсват клетките на хранителните тъкани и ги лишават от вкусовите им качества и множество полезни свойства. 

В съвремието, технологията е силно усъвършенствана, най-често се използва бланширане преди флаш-замразяване. В процесите не се използват химикали за третиране на продуктите. 

Повечето хора се безпокоят, че замразяването води до загуба на много полезни вещества и полезност на продуктите, но не обръщат внимание на факта, че пресните плодове и зеленчуци също губят голяма част от тях. Грахът, например, губи над 50% от наличният си витамин С от 24 до 48 часа след събиране.

Повече по темата може да намерите на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари