IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Побеляването на косата се дължи на протеин

14 юни 2017 05 00

Какъв е механизмът?

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Изследване на рядко генетично заболяване разкрива кои са причините за побеляването на косата и оплешивяването. Д-р Лу Льо и неговият екип от тексаския университет са убедени, че резултатите от него могат да проправят път към лечението на тези състояния, срещащи се при много мъже и жени.

Учените изследвали така наречената неврофиброматоза тип 1 (NF1) – генетично заболяване, при което туморите растат върху нерви. Основната им цел е била да открият техните механизми на растеж, но вместо това идентифицирали процесите, които са отговорни за появата на косопад и побеляване.

Посивяването и загубата на коса се считат за нещо нормално от много хора, но за други са по-скоро повод за притеснение. Проучванията на Д-р Льо и неговите колеги показват, че космените фоликули съдържат стволови клетки, които участват в производството на коса. Важно значение за този процес има и протеинът KROX20. Когато стволовите клетки се загнездят в основата на космените фоликули, той се активира в кожните клетки и по този начин се формират космените валове. Така космените прогениторни клетки произвеждат протеина SCF, участващ в пигментацията на косата.

Повече по темата може да намерите на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари