IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захарта ни отнема витамините и минералите

19 юни 2017 05 00

Вреда, която не е добре позната

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Повечето хора са наясно, че консумацията на твърде много захар и продукти, съдържащи захар може да доведе до повишена глюкоза (кръвна захар), нарушения в отделянето на инсулин и затлъстяване. С времето те водят до развитието на сърдечносъдови заболявания, диабет и рак.

За съжаление, значително по-малка част от населението е запозната с факта, че излишните за тялото количества захар не само увеличават вероятността от развитието на хронични заболявания, но водят и до хранителни нарушения. Поради завишената глюкоза се понижава количеството витамини и минерали, което може да премине от кръвта в тъканните клетки.

Един от първите засегнати нутриенти е жизненоважният витамин С. Човекът е един от малкото бозайници, които не са способни да произвеждат витамина в телата си и има нужда от редовния му прием. Както витамин С, така и глюкозата използват едни и същи механизми за транспорт в кръвта.

Когато обаче глюкозата е завишена, тя се конкурира за транспорт с витамина, забавя и силно ограничава абсорбцията му от нуждаещите се тъкани и клетки.

Без достатъчно витамин С достигащ клетките, тялото страда от понижена имунна функция и потискане на тъканната регенерация.

Повече по темата може да научите на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари