IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 начина да разберем дали губим мазнини или вода

3 юли 2017 11 40

Губим по килограм на ден – вода е!

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Стъпваме върху кантара и с приятна изненада установяваме, че тежим с килограм по-малко. Вероятно често срещана ситуация сред мнозина. Преди обаче да се развълнуваме и да се наградим с шоколад за добрите резултати, е добре да имаме предвид, че загубата на тегло може да се дължи както на загуба на мазнини, така и на дехидратиране на организма.

Как да разберем за кое от двете става дума в нашия случай?

1. Дали загубата на килограми е постоянна?

Загубата на мазнини е последователна, докато при тази на вода може да има колебание. Ако можем да загубим 1 кг вода през ден, ние можем да консумираме същото това количество отново и така да възвърнем теглото си. Ако забележим, че сме загубили значително количество тегло, то може да е просто дехидратация.

За да разберем дали загубата на килограми е последователна, е препоръчително да проверяваме теглото си ежедневно. Това трябва да се случва сутринта, преди да сме закусили и минали през тоалетната.

2. Какво ядохме при последното ни хранене?

Това, което сме консумирали през последните 24 часа, може да е причина за огромна разлика в теглото. Макар да се нуждаем както от въглехидрати, така и от натрий в менюто си, прекомерното им количество може да доведе до задържане на течности.

От друга страна, ограниченото количество натрий може да намали количеството вода в организма. Това обяснява значителната загуба на тегло, когато сме на диета с ниско съдържание на въглехидрати.

3. Губим по килограм на ден?

Освен ако не тренираме повече от един час ежедневно и спазваме определен хранителен режим, малко вероятно е да загубим около 1,5 до 2 кг тегло на ден. Ако забележим нещо подобно, по всяка вероятност става дума за вода.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари