IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Веганизиране на света – „за“ и „против“

31 юли 2017 11 30

Никола Донев и Ути Бъчваров в дискусия пред Bulgaria ON AIR

Кадър: Bulgaria ON AIR

Кадър: Bulgaria ON AIR

Искаме да веганизираме целия свят, закани се председателят на Българския вегански съюз Никола Донев в „България сутрин“. Телевизионният водещ Ути Бъчваров тихичко го репликира: „Замислял ли си се, че този същият свят може да не иска?“

Тази събота в Пловдив се проведе първият вегански протест. В студиото на Bulgaria ON AIR стана ясно, че причината за него е заставането срещу масовото избиване на животни в кланиците. „Това е геноцид, съвременен холокост на животните!“, отсече Никола Донев.

„Поставяме се на тяхно място. Искаме да покажем на обществото, че те биват избивани непрестанно по особено жесток начин“, продължи Донев като обясни как мъжките пиленца „отиват в мелачката“ още на първия ден от излюпването си, а мъжките теленца се отнемат от кравата на 5-ия ден и „пътуват към кланицата“.

„Индустрията не иска да храни с фураж нещо, което няма да ѝ дава мляко“, допълни председателят на Българския вегански съюз.

„В историята на изкуството и на човечеството се появяват авангардни групи, които предлагат радикализъм в продължаването на едни течения. Вие се появявате като едни радикални новатори, които казвате „От днес светът трябва да бъде друг“, но как той ще съществува в утрешния ден?“, попита Ути Бъчваров своя опонент в дискусията.

Донев му отговори като се върна „два века обратно в историята, когато е имало робство“ – тогава се е появило движението аболиционизъм – хора, които се борили за правата на робите.

„Ние се приемаме за вегани-аболиционисти. Трябва да се откажем от това ненужно убийство“, категоричен бе Донев.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари