IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-често главоболие през лятото – на какво се дължи?

1 август 2017 05 00

И кои са видовете главоболие?

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Настъпването на летния сезон неминуемо е свързано с по-чести и дълги разходки навън, организиране на всевъзможни празници – сватби, кръщенета, свършване на къщната работа и тази на двора и т. н. Макар и до голяма степен това да са все приятни занимания, в повечето случаи те носят и определени негативни ефекти върху нашето тяло – изместване на ритъма сън-бодърстване, стрес заради предстоящо събитие, по-продължително излагане на слънце, често съпроводено и с полагане на абнормен физически труд. Всичко това може да стане източник на поява на главоболие или засилване и зачестяване на епизодите на вече съществуващо такова хронично.

Каква е връзката между горещото време и появата на главоболие?

Класификацията на главоболията е доста обширна, но най-чести по вид остават тензионното главоболие, мигрената, както и клъстерното главоболие.

Докато тензионното главоболие се характеризира най-често като стягащо, обхващащо като каска цялата глава, с най-вероятна стресова генеза, мигрената по-често се описва като пулсираща болка, обикновено засягаща само едната страна на главата, често съпроводена с гадене и/или повръщане, която се засилва под действие на светлинно и шумово дразнение.

Клъстерното главоболие от друга страна се явява под формата на групи от болкови епизоди, засягащи едното око и слепоочието, често съпроводени със зачервяване на окото и сълзене на същото, изтичане на бистър секрет от едната ноздра или запушване на същата.

Независимо от различните патофизиологични механизми, отговорни за появата на този вид главоболия, появата на всяко едно от тях може да се провокира през летния сезон. Причината е, че горещото време е отговорно за разширяване на кръвоносните съдове в кожата на главата, а това от своя страна дразни нервните коренчета, намиращи се в близост.

Повече за главоболието през лятото може да научите на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари