Лято е и не бива да мислим за холестерола си. Предимството на сезона е, че ни предлага толкова естествени решения ние да контролираме него, а не той нас. Иска се само една малка жертва – да се откажем от аламинутното приготвяне на мръвка на скара... И така, нека развихрим въображението и се превърнем за малко в кулинарни корифеи заради собственото ни здраве.
1.
Българската традиционна кухня изобилства с рецепти с включен чесън. Българинът става популярен с лошото си сърдечносъдово здраве. Очевидно предците ни подсъзнателно са намерили и лек срещу генетичната си предразположеност и не само заради трудните времена са слагали чесън в ястията си или дори просто са го хапвали с хляб. Неговите скилидки, освен че борят ефективно различни вируси и бактерии, оказва се, че и резултатно свалят холестерола в кръвта. Това се открива при редица изследвания: анализът от прегледа на 39 от тях е представен в Avicenna Journal of Phytomedicine, където се заключава, че екстрактът от чесън намалява стойностите на общия холестерол; при представеното в Journal of Nutrition дори се посочва с какъв процент става това. Можем очевидно да разчитаме на редуциране на общия и лошия LDL холестерол в кръвта със 7-10%.
Кои са останалите четете на Puls.bg