IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви опасности крие слънчевото изгаряне?

9 август 2017 05 00

Защо е вредно и трябва да внимаваме?

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Слънчево изгаряне на кожата може да се получи както през лятото, така и през зимата. Причината за изгаряне през зимата е, че снегът отразява в голяма степен слънчевите лъчи. Дори и в облачно време може да се получи изгаряне, ако не се предвиди подходяща защита на кожата.

Причината е, че ултравиолетовите лъчи проникват през облаците и достигат безпрепятствено до земната повърхност. Опасност представляват ултравиолетовите A и B лъчи.

Съществуват и трети вид лъчение – С лъчи, които не достигат до земната повърхност и съответно нямат отношение към изгарянето. Характерно за ултравиолетовите A лъчи е, че достигат до средния слой на кожата – дерма и освен това могат да преминават през стъкло.

За разлика от тях, ултравиолетовите B лъчи имат по-ниска прониквателна способност и засягат само най-горния слой на кожата – епидермиса. Меланинът представлява пигмент в кожата (по-конкретно пигмент, образуващ се от определени кожни клетки-меланиноцити), който представлява естествена защита на кожата срещу УВ лъчите.

По-често изгаряне на кожата се получава при лица с по-малко количество от пигмента меланин в кожата (хора със светла кожа, коса и очи), при възрастни, малки деца, както и при пребиваване в местност с голяма надморска височина.

Най-честите симптоми на слънчево изгаряне са зачервяване на кожата, сърбеж и парене, както и различно изразена по степен чувствителност на кожата до болка.

При по-сериозно изгаряне се наблюдава оток на кожата, както и появата на мехури, които са изпълнени с бистра течност и лесно се разкъсват.

При по-сериозно и засягащо голяма площ от кожата изгаряне е възможно засягане на общото състояние – гадене, повръщане, висока температура, втрисане, главоболие, световъртеж и други.

Още за опасностите от слънчево изгаряне можете да прочетете в puls.bg

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари