IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алкохолът, но не гуляйството предпазват от деменция

11 август 2017 09 00

Консумацията трябва да е умерена, подчертават специалисти

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Умереното пиене може да е свързано с ограничен риск от деменция за възрастните хора, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Авторите му все пак отбелязват, че изследването открило само връзка между употребата на известно количество алкохол и остротата на ума, но не и причинно-следствена връзка.Било проследено здравословното състояние на над 1300 възрастни в окръг Сан Диего, Калифорния, между 1984 г. и 2013 г.

Когнитивните им способности били преценявани на всеки 4 години. Оказало се, че онези от мъжете и жените на 85 и повече години, които консумирали умерени количества алкохол 5-7 дни седмично, са с 2 пъти по-малък риск от деменция в сравнение с въздържателите.

Умереното пиене се определя като консумация на едно питие дневно от възрастни жени и мъже на 65 и повече години, и на две питиета дневно от мъже под 65-годишна възраст.

Гуляйджийството се определя като консумация на не повече от 3 питиета дневно от възрастни жени и мъже на 65 и повече години, или на 4 питиета дневно от мъже под 65-годишна възраст.

Предишни изследвания откриха връзка между умереното пиене и дълголетието."Настоящото изследване е уникално, защото преценихме когнитивните способности на мъже и жени в напреднала възраст и установихме, че употребата на алкохол е свързана не само с по-малък риск от смърт, но и със съхраняване на когнитивното здраве по-късно през живота - заяви Линда Макивой от Медицинския институт към Калифорнийския университет в Сан Диего. -

Трябва да се отбележи, че съвсем малко участници прекаляваха с чашката, така че изследването не показва как гуляйджийството може да повлияе върху дълголетието и когнитивното здраве в напреднала възраст."

"Изследването разкрива, че умереното пиене може да е част от здравословния начин на живот за поддържане на когнитивните способности с възрастта", допълни Ерин Ричард от екипа.Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Alzheimer's Disease.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари