IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да ядем преди бягане?

22 август 2017 07 10

Вижте на какви храни да наблегнем

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Може ли правилното хранене да ни помогне по време на тичане? Доказано е, че продукти, които не са толкова тежки и мазни, а се смилат по-лесно от организма, ни карат да се чувстваме много по-добре преди традиционния за деня крос.

Не е толкова сложно да изваем тялото си посредством бягане. Трябва просто да следваме няколко основни правила. За тази цел трябва да разполагаме и с малко повече време, за да планираме менюто си за деня.

Леката закуска, в която има малко въглехидрати, някои протеини и малко мазнини, е препоръчителна, за да може с тичането на по-голямо разстояние да постигнем по-добра ефективност.

Препоръчителни храни преди регулярно тичане:

Плодове като банани

Малко количество ядки

Пълнозърнест хляб

Малка порция овесени ядки с обезмаслено мляко

Кисело мляко

Чаша обезмаслено мляко

Крекери с извара

Хумус със зеленчукови суровини

Стафиди

Ако тичаме час или дори по-малко, тогава не е нужно да се притесняваме толкова за храната преди бягането. Може да не се налага да ядете много или да се притеснявате за храната, преди да работите. Но при проблеми с диабет е добре да регулираме кръвната захар и да се консултираме със специалист.

Какво да не ядем преди бягане?

Храните с високо съдържание на фибри като броколи или някои видове ядки са по-трудни за смилане поради съдържанието на влакна. Това може да предизвика крампи или газове. Пържените храни, картофените чипсове и бързооборотни храни могат да ни заситят с въглехидрати, но не е уместно да ги похапваме преди тичане. Пикантната храна категорично се забранява!

Какви храни да приемаме при маратони – вижте в Puls.bg тук

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари