IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите проблеми крият риск от мигрена

7 септември 2017 05 00

Ежедневният стрес дава своето отражение върху здравето

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Животът ни е пари. Постоянното пресмятане на приходите и разходите може да ни навреди. Стресът е едно от нещата, с които се сблъскваме почти всеки ден. Когато той е свързан с финансови проблеми, става още по-сложно. Според ново проучване стресът, причинен от фалит, дългове, загуба на пари, ниска заплата, може да увеличи риска от мигрена при хора с определен ген.

Изследването е проведено от екип на унгарския университет „Semmelweis“. То обхваща близо 2349 пациенти и изследва техния ген CLOCK (Circadian Locomotor Output Cycles Kaput) и връзката му с мигрената. Резултатите от него са представени по време на ENCP Congress, проведен в Париж, Франция. 

Въпросния ген е основен компонент на циркадния ни часовник. Toй е свързан с цикъла сън-събуждане и предизвиква по-чести мигрени. Има важна роля в регулирането на телесната температура и нивото на кортизола - основният хормон на стреса, твърдят изследователите. 

Екипът разглежда действието на функционалните единични нуклеотидни полиморфизми, които могат да повлияят на количеството протеин, което се транскрибира от гена. „Проучването не показва какво причинява мигрена, но открива, че стресът и генетиката имат връзка“, коментира Даниел Бакса, един от ръководителите на изследването. 

Пряка връзка между гена и мигрената не е установена, но когатo хората с финансови затруднения са подложени на стрес, имат 20% по-голям шанс да получат главоболие от типа на мигрена. Това става ясно от резултатите на участниците, които трябвало да отговарят на въпроси за финансовото им състояние и дали нещо ги стресира в ежедневието.

"Силата на нашето изследване е, че достигнахме до едни и същи резултати при две независими групи в Будапеща и Манчестър. Резултатите хвърлят светлина върху един специфичен механизъм, който може да допринесе за лечението на мигрена...“, каза още Бакса. 

По-стари проучвания доказват, че генетичната предразположеност повишава риска от развитие на мигрената. Освен това има някои вътрешни фактори и начина на живот също оказват голямо влияние. Заболяването има значителен превес на изява при женския пол.

Още любопитни здравни новини може да научите на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари