След проведени проучвания се установява, че консумацията на яйца не вреди на здравето. Изследователи анализират различните видове хранителен режим и установяват, че ежедневната им консумация не се свързва с проблеми с холестерола или сърдечни заболявания.
Яйцата са с ниско съдържание на наситени мазнини, не съдържат трансмазнини и в тях може да се открие малко количество холестерол.
Всъщност повечето от съдържащите се мазнини са полезни. А ето и още някои широко разпространени митове за яйцата.
Мит: Измиването на яйцата преди употреба може да елиминира наличието на салмонела.
Факт: Бактериите от салмонела се намират вътре в яйцето, а не в яйчената черупка. Следователно измиването на яйцата няма да помогне за премахването на бактериите.
Мит: Консумацията на много яйца в един ден вреди на здравето.
Факт: Научно доказано е, че три яйца на ден са напълно безопасни за здрави хора.
Мит: Бели срещу кафяви яйца – кои са по-полезни?
Факт: Яйцата могат да бъдат в различни цветове. Цветът на черупката се определя от пигментите, които се формират в кокошките. Следователно, както бялото яйце, така и кафявото имат едни и същи хранителни стойности и ползи за здравето.
Мит: Салмонелата се среща само в жълтъците на сурови яйца, така че яденето на суровите белтъци е безопасно.
Факт: Бактериите от салмонела се намират най-вече в яйчния жълтък, но белтъците също са замърсени. Така че се препоръчва да не ядете сурови или дори недобре сготвени яйца.