IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консумацията на бадеми и яйца помага за справяне с настинката

26 октомври 2017 12 40

Кои храни са подходящи за зимния сезон, обяснява диетолог

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Бадемите и яйцата са сред най-полезните храни за предпазване от настинка

С падането на температурите се създават благоприятни условия за „развихрянето“ на болестотворните микроби.

Как да повишим имунитета си обясняват експерти, цитирани от Daily Express.

Според медици, добре е всеки да включи в менюто си определени храни, които противодействат на симптомите на настинка или грип.

Според тях точно определени храни са много важни за борба с възпалено гърло, хрема, кашлица, температура, мускулни болки, главоболие.

Това са бадемите, яйцата, пълнозърнестите продукти и спанакът, разказва диетоложката Джули Келоу.

Бадеми

Бадемите са отличен източник на фибри, растителни протеини, ниацин (витамин B3), фолиева киселина, желязо, рибофлавин (витамин В2), магнезий – вещества, допринасящи за чувството за ситост и за понижаване на умората, която омаломощава организма и го прави по-податлив на болести. Бадемовите ядки освен това помагат за регулиране на нивата на кръвната захар, чийто спад по това време на годината се свързва с т. нар. „зимна тъга“.

Яйца

Яйцата съдържат вещества, които допринасят за правилното функциониране на организма в сезона на настинките, грипа и сезонната депресия – фолиева киселина, витамин D, триптофан.

Пълнозърнести продукти

Присъствието на пълнозърнести продукти в менюто също помага за стабилизирането на нивата на кръвната захар, чийто спад се отразява неблагоприятно върху организма и настроението.

Спанак

Спанакът е отлично средство за добър сън, който е от изключително значение за правилното функциониране на имунната система. Зеленчукът е богат на желязо, фолиева киселина и витамин С и благодарение на тях също е мощен съюзник срещу умората.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари