IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не можем да отслабнем... и още някои признаци за недостиг на фибри

2 ноември 2017 13 10

Нуждаем се от 30 – 40 г фибри дневно

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Фибрите са много важни за здравето на стомаха и за здравословното тегло. Храни като боб, зърна, броколи, спанак и ядки са чудесни източници на фибри, но ядете ли достатъчно от тях? Организмът има нужда от 14 грама фибри на 1000 калории, което означава, че се нуждаете от 30 до 40 г фибри на ден. 

Има някои сигурни признаци, които алармират, че не консумирате достатъчно фибри. Кои са те?

Чувствате се гладни, малко след хранене

Чувствате се по-заситени, когато ядете богати на фибри храни, отколкото когато менюто е богато на въглехидрати. Причината е, че разтворимите фибри образуват гелообразно вещество в храносмилателния тракт, което води до по-бавно усвояване на хранителните вещества в кръвта.

Липса на енергия

Когато консумирате много прости въглехидрати, кръвната захар бързо се повишава след хранене. След това обаче в организма се синтезира повече инсулин, което води до спад в нивата на енергията.


Когато ядете богата на фибри храна, кръвната захар се увеличава по-бавно и затова енергийните нива остават стабилни.

Не можете да отслабнете

Важно е да си набавяте достатъчно количество фибри, ако се опитвате да отслабнете, защото се чувствате заситени по-дълго време. Така консумирате и по-малко количество калории.  

Храните с високо съдържание на фибри често се нуждаят от повече дъвчене и отнемат повече време, за да бъдат усвоени.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари