IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имунитетът влияе и на поведението ни

3 ноември 2017 06 00

Не сме себе си, когато боледуваме

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Проучване на японски учени доказа, че имунната система влияе не само на защитата на организма от заболявания, но и на поведението ни.

Връзката се обяснява с особености в активността на Т-клетките на имунната система. При продължителна тяхна активация, т.е. в случаите на продължителен имунен отговор на организма, наблюван при по-дълго боледуване, се появяват промени в метаболитната активност на тези клетки.При тези условия се стига до дефицит на важни за мозъка аминокиселини и се блокира производството на допамин и серотонин. Стига се до осезаеми промени в поведението.

Не сме ние, когато сме болни

Отдавна е известно, че след попадане на болестотворен агент в организма се активират редица компоненти на имунната система, включително Т-клетките. Тяхната метаболитна активност се повишава, за да могат да покрият повишените си енергийни нужди. Досега обаче не бяха известни системните последствия върху организма, провокирани от повишената метаболитна активност на Т-клетките. Проучването на японските учени изяснява именно тях и установява преките последствия върху активността на мозъка и поведенческите ни реакции.

За целта на проучването учените използват модифицирани Т-клетки, при които е премахнат рецепторът, чрез който те се деактивират. Така тяхната активност се поддържа по-дълго време и се симулират условията в организма, наблюдавани при по-продължително боледуване.

Още по темата четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари