IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешките, които най-често се допускат при поза планк

6 ноември 2017 06 00

Това упражнение има редица ползи за тялото

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Ползите от изпълнението на поза планк са безспорни. Те включват отслабване, подобряване на стойката, укрепване мускулите, подобряване на баланса и намаляване на стреса. Както при всички други физически упражнения, и планковете е важно да се правят внимателно, за да се избегнат травми.

Как да изпълните правилно това упражнение?

Започнете, като заемете позиция за лицеви опори. След това отпуснете телесното си тегло на лактите, не на дланите. В този момент тялото ви трябва да образува права линия от главата до глезените.

Стегнете коремните мускули и останете в тази позиция. Бавно вдишвайте и издишвайте. Идеята е да следвате принципа на прогресивно претоварване, което означава постепенно увеличаване на обема, интензивността и честотата, за да се постигнат оптимални резултати.

Кои са най-често срещаните грешки при това упражнение?

1. Огъване на гърба

Ако вашите коремни мускули не са натоварени, ръцете ще се изморят бързо, тъй като върху тях пада по-голямата част от телесното тегло. Огъването на гърба води до ненужно напрежение върху гръбнака.

2. Понижаване на бедрата

Когато мускулите на корема и раменете започват да се уморяват, най-вероятно бедрата ще започнат да се понижават. В резултат на това мускулите в ядрото на тялото ще се натоварят в по-малка степен, за сметка на тези на кръста. А това не е целта на упражнението.

3. Гледате право напред или нагоре

Друга често срещана грешка е извиването на главата прекалено назад към тавана или право напред. Това може да причини напрежение във врата и в резултат на това позата може да се „разпадне“.

Опитайте се да задържите поза планк за 20 секунди и след това можете да увеличите интензивността.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари