IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храни, които понижават холестерола

8 ноември 2017 13 00

Какво да сложим на масата, за да не се притесняваме от „лош“ холестерол

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Повишените нива на холестерола крият по-висок риск от инсулт, инфаркт и коронарна болест на сърцето. За щастие малки промени в начина на хранене могат да допринесат по естествен начин да се намали опасността, свързана с излишъка на мазнини в тялото, пише в. „Дейли стар“.

Британски експерти препоръчват за поддържането на нормални нива на холестерола да се консумират продукти, съдържащи ненаситени мазнини.

В борбата срещу излишните мазнини помагат следните храни:

Ядки

За хората, които имат навика да залъгват глада с чипс или шоколад, е препоръчително да ги заменят с ядки, например кашу или бадеми. Те са богати на полиненаситени мазнини, допринасящи за поддържането на кръвоносните съдове в добро здраве. Скорошно проучване на специалисти от университета „Лома Линда“ в САЩ установи, че консумацията на 67 грама ядки дневно – около една шепа, е свързана с намаляване на „лошия“ холестерол с 5,1 процента.

Пълнозърнест хляб и зърнени продукти

Друга промяна, която човек може да направи в храненето си, е да замени преработените продукти с пълнозърнести алтернативи. Богати на фибри храни, като например пълнозърнест хляб, помагат за понижаване на холестерола.

Картофи (с кожичката)

Много хора се притесняват, че ако хапват често въглехидратни храни като картофи, ще напълнеят. Картофите обаче са отличен източник на фибри и освен това не съдържат наситени мазнини и трансмазнини.

Авокадо

Авокадото може и да се струва на мнозина „моментна здравословна мода“, но в действителност плодът е изключително полезен и също помага за понижаване на холестерола. Американско изследване е установило, че при хора с наднормено тегло или страдащи от затлъстяване, които всекидневно хапват авокадо, се отчита намаляване на липопротеина с ниска плътност, известен като „лош“ холестерол.

Соеви продукти

Храните, които съдържат соя, са богати на омега-3 мастни киселини, фибри и протеини, и също допринасят за регулиране на нивата на холестерола. Според британски здравни експерти, продукти като едамаме или соев йогурт могат да допринесат за понижаване на холестерола с около 6 процента.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари