IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилски орех – бомба от селен

13 ноември 2017 06 00

Богат е и на много други полезни вещества

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Селенът е колкото полезен за организма, толкова и труден за редовно набавяне в изискуемите дневни дози само с храната. Бразилският орех е първи избор на всеки, страдащ от дефицит на селен. Само с 2 ядки може да се набави цялото необходимо за деня количество селен и при мъже, и при жени.

Освен като първенец сред всички храни, богати на селен обаче, бразилският орех може да се ползва и като източник на редица други микроелементи, витамини и есенциални мастни киселини.

В състава на тези ядки се съдържат високи дози елагова киселина, белтъчини, фибри, магнезий, цинк, мед, витамин В1 (тиамин), витамин Е, омега-3 мастни киселини и др.

Този състав на бразилския орех е причина редовната им консумация да носи сериозни здравословни ползи. Основна причина за тях е високото съдържание на селен, но роля има и допълващото влияние на другите съставки.

Селенът, особено в комбинация с елагова киселина и витамин В1, подкрепя мозъчните функции. От една страна предпазват мозъчните неврони от увреждане и възпаление, а от друга – подобряват настроението и общото емоционално състояние. Дефицитът на селен се асоциира с повишена тревожност и депресивни състояния.

Повече за бразилския орех четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари