fallback

Вредно ли е за готвача пърженето по китайски?

21 November 2017 12:10

Микроскопични капчици олио са опасни за здравето

Снимка: Pixabay

Пърженето по китайски изглежда здравословно, защото мазнината е малко и топлинната обработка е кратка, но според американски учени, то може да е вредно за готвещия, защото отскачат микроскопични капчици олио, които са опасни при вдишване, съобщи в. „Дейли телеграф“.

Учени от Тексаския технологичен университет и от университета на Юта загряха олио в тиган и регистрираха какво се случва при добавяне на капчици вода. Те установиха, че резултатът е „драматичен“, защото заради водата във въздуха отхвърчат малки капчици мазнина. Те могат да бъдат вдишани и са потенциално опасни.

Автор на статията:
Александър Попов
Сподели
Здраве олио пържене уок тиган
0 коментара
fallback