IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако спите по-малко, ще боледувате по-често

27 ноември 2017 06 00

Как се отразява сънят на имунната система?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Проучване доказва, че хората, които спят по-малко от 6 часа на нощ, са 4 пъти по-застрашени от простудни заболявания, от хората, чийто сън е по-дълъг от 7 часа. Резултатите за пореден път доказват силната роля на съня върху имунната ни система и фактът, че пълноценният сън е сред най-мощните естествени имуностимулатори. Дори няколкодневни проблеми със съня може да влошат функциите на имунитета, но когато недоспиването е хронично, последиците са неминуеми.

За установяване влиянието на съня върху имунната система и податливостта към вирусни инфекции учени проследяват състоянието на близо 200 специално подбрани хора, разпределени в няколко групи, на база на моментното влияние на различни фактори, отслабващи имунната им система. Тези фактори включват безсъние, стрес, напреднала възраст, тютюнопушене.

След няколкоседмично проследяване на състоянието им и излагане на участниците на влиянието на вирусни частици, предизвикващи простуда, е установено, че най-податливи на разболяване са именно участниците, които страдат от безсъние.

Данните сочат, че влиянието на недоспиването върху имунната система е в пъти по-силно от това на останалите проследявани фактори. Учените не могат да потвърдят дали в основата на имунния срив е самото недоспиване или подлежащи проблеми, които нарушавайки съня, едновременно влияят и на имунитета. Ясно е обаче едно – подобряването на съня неминуемо подобрява защитните механизми на организма.

Още по темата може да научите на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари