IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За да сте сити по-дълго, хапвайте тези храни

30 ноември 2017 11 10

Те съдържат определени аминокиселини

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Известно е, че богатият на протеини хранителен режим може да ви помогне да се чувствате по-сити за по-дълго, но по време на едно скорошно проучване, публикувано в сп. Molecular Metabolism, специалистите съставят списък с храните, които са най-добри в това отношение. Освен това, те ви предпазват от преяждане.

Учените от Университета на Уоруик изследват специфичен набор от клетки в мозъка, наречени „таницити“, които се намират в центъра на областта, контролираща телесното тегло.

Те установяват, че чрез откриване на хранителните вещества в това, което консумирате, таницитите могат да предизвикат чувство на ситост.

Аминокиселините аргинин и лизин са от решаващо значение за здрави мускули, кости, органи и дори за синтеза на хормони.

Човешкият организъм не произвежда лизин самостоятелно, а само понякога образува аргинин, което означава, че трябва да си ги набавяте главно чрез храните, които ядете. И двете са от съществено значение за оптималното здраве и здравословна загуба на тегло.

Кои са храните, съдържащи тези хранителни вещества?

Това са богатите на протеини храни, включително свинско месо, говеждо, пилешко, скумрия, авокадо, леща, както и ядки като бадеми, орехи и шамфъстъци. Те имат най-висока концентрация на тези две аминокиселини и най-бързо предизвикват чувство на ситост.

От друга страна, сливите и кайсиите, които почти не съдържат протеини, всъщност са богати и на аргинин и лизин.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари