Добре познат е фактът, че повечето витамини са термолабилни и се деактивират при термична обработка. Това е причина консумацията на плодове и зеленчуци като най-богати на витамини хранителни продукти да се препоръчва в суров вид.
Има обаче някои полезни за здравето вещества, чиито количества не само не намаляват, а дори стават по-лесно усвоими след лека кулинарна обработка на хранителните продукти. Няколко от редовно консумираните зеленчуци попадат в тази категория. Оказва се, че консумирайки ги сурови, се лишаваме от някои от най-важните ползи от тях.
Ето няколко зеленчука, които са най-полезни след лека кулинарна обработка и каква трябва да е тя.
Моркови
Оказва се, че грешим, когато ги ядем сурови. Много по-полезни са запечени или задушени с малко мазнина. Морковите са известни с високото съдържание на бета каротин, или провитамин А. Това е мощен антиоксидант, който се трансформира във витамин А в организма. Той обаче се усвоява много трудно от сурови моркови. Леката термична обработка прави каротеноидите много по-лесно усвоими, а мазнините са необходими за по-лесното им преминаване в кръвта.
Кои други зеленчуци са по-полезни сготвени четете на Puls.bg














Какво се случва с тялото ни, когато пропускаме закуската
Мощно земетресение взе жертви в Афганистан
„Космически океан“ край черна дупка: Откриха най-големия воден резервоар във Вселената
Магнитни бури през ноември 2025 г.: Кои са най-опасните дати
2024 г. вероятно е била най-горещата в последните 125 хил. години
Пробив в създаването на диаманти с помощта на електрони
Никнат като гъби! Появи се нов любопитен вариант за наследник на Мота в Лудогорец
Еуфория! Огромна радост в ЦСКА преди Вечното дерби с Левски
В Левски са на тръни преди Вечното дерби с ЦСКА
Левски лети като балистична ракета, а Лудогорец рие дъното като мощен багер
Нумерологична прогноза за 3 ноември
Дневен хороскоп за 3 ноември, понеделник
Седмичен хороскоп за 3 – 9 ноември
Седмична нумерологична прогноза за 3 – 9 ноември
Стенокардията е израз на стеснение на коронарните съдове на сърцето
Откриха нови сигнали в мозъка, чрез които се диагностицира Паркинсон
Кои храни са най-вредни за мозъка?
Как да разпознаем инфекциозна мононуклеоза в детска възраст?
Остави коментар