IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тези зеленчуци са по-полезни, когато са сготвени

12 декември 2017 06 00

По този начин се увеличават полезните им вещества

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Добре познат е фактът, че повечето витамини са термолабилни и се деактивират при термична обработка. Това е причина консумацията на плодове и зеленчуци като най-богати на витамини хранителни продукти да се препоръчва в суров вид.

Има обаче някои полезни за здравето вещества, чиито количества не само не намаляват, а дори стават по-лесно усвоими след лека кулинарна обработка на хранителните продукти. Няколко от редовно консумираните зеленчуци попадат в тази категория. Оказва се, че консумирайки ги сурови, се лишаваме от някои от най-важните ползи от тях.

Ето няколко зеленчука, които са най-полезни след лека кулинарна обработка и каква трябва да е тя.

Моркови

Оказва се, че грешим, когато ги ядем сурови. Много по-полезни са запечени или задушени с малко мазнина. Морковите са известни с високото съдържание на бета каротин, или провитамин А. Това е мощен антиоксидант, който се трансформира във витамин А в организма. Той обаче се усвоява много трудно от сурови моркови. Леката термична обработка прави каротеноидите много по-лесно усвоими, а мазнините са необходими за по-лесното им преминаване в кръвта.

Кои други зеленчуци са по-полезни сготвени четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари