Стресът наистина вреди на здравословното състояние на жената. При ново изследване се установява, че при стрес кръвоносните съдове при жените търпят увреждания и здравето на тези от тях, които са със сърдечно заболяване, е особено застрашено и дори може да е фатално уязвимо.

В проучването на Американската сърдечна асоциация се проследява здравословното състояние на пациенти със сърдечно заболяване. За разлика от мъжете, при жените вероятността да пострадат от миокарден инфаркт при стрес е много по-голяма, констатира научният екип.

При стрес намалява кръвотокът към сърцето, което повишава риска от потенциално опасни усложнения. Това се получава, защото при стрес при жените се наблюдава склонност към свиване на кръвоносните съдове.

Досега медицинската наука повече изследваше влиянието на физическата активност върху сърдечната функция. Малко са изследванията, които да поставят акцент върху емоционалната страна на въпроса.

За всеки човек стресовите фактори са различни. Предвид резултатите, оказва се изключително важно умението да се почива и да се намират работещи техники за сваляне на напрежението, коментират изследователите.

Повече по темата може да научите на Puls.bg